Institutii Judiciare Internaţionale

INSTITUȚII JUDICIARE INTERNAŢIONALE

1. Curtea Internaţională de Justiţie (http://www.icj-cij.org), cu sediul în Palatul Păcii de la Haga, este principalul organ judiciar al Naţiunilor Unite.
Înfiinţată în anul 1945 de către Carta ONU, Curtea şi-a început activitatea în anul 1946, ca succesoare a Curţii Permanente Internaţionale de Justiţie. Aşa cum se menţionează la articolul 93 din Carta ONU, toţi cei 192 membri ONU sunt parte a statutului Curţii de Justiţie.
Principalele sale atribuţii sunt soluţionarea litigiilor prezentate de către statele membre şi emiterea de avize legale cu privire la întrebările adresate de către organele internaţionale autorizate, agenţiile şi Adunarea Generală a ONU.

2. Curtea Penală Internaţională (http://www.icc-cpi.int/) – este o instituţie permanentă, creată prin Statutul de la Roma, adoptat în anul 1998 şi intrat în vigoare la 1 iulie 2002. Începând cu data de 1 ianuarie 2011, numărul statelor părţi la Statut este de 114.
Această instanţă are rolul de a judeca persoanele ce se fac vinovate de delicte grave, cum ar fi: genocidul; crime împotriva umanităţii; crime de război; crime de agresiune.
Ea a fost înfiinţată din cauza crimelor grave care ameninţă pacea, securitatea şi bunăstarea lumii.

Sari la conținut